Fenomenet SUP, kort för stand up paddling, har vuxit sig väldigt populär på kort tid. Aktiviteten innebär att du står på en större surfbräda och paddlar med en enbladig paddel. Storleken, men framför allt flytkraften, hos en SUP – bräda gör den stabilare till skillnad från en vanlig surfbräda. Det är nog detta som har lockat så många att testa.

Någon gång under 1920 – talet började surfinstruktörer på Hawaii att stå upp på sina brädor och paddla sig fram för att få bättre översikt över eleverna. Det var nog troligast här den nya vattensporten SUP föddes, men själva genombrottet i omvärlden kom inte förrän för drygt 15 år sedan.
Vad som gör SUP så pass populärt idag är nog variationen. Nybörjare kan starta på en större, stabilare bräda och paddla på stillare vatten medan vana paddlare kan övergå till en smalare bräda och ta sig över lite vildare vågor. Du kan till och med göra yoga på den! Utförandet av SUP kan vara i syftet att träna tillika en härlig familjeaktivitet. Detta är verkligen till för alla, barn som pensionärer, nybörjare som eliter.

Efter att ha provat att så kallat ”suppa” har jag själv några synpunkter. Jag ska erkänna att jag inte förstod själva idén i början, att känslan skulle vara den samma som att paddla en kanot. Överraskande nog var det både roligare och lättare att stå upp på brädan än vad jag först trodde. Det tog inte så lång tid innan man förstod. Däremot var det ganska svårt att göra kraftiga svängar och när vinden blåste upp drev man iväg om man inte jobbade emot den.

Stand up paddling rekommenderar jag att prova på.

 

Text: Lidun Joelsson Bernhardsen  

 

Bohuslänningen gjorde under tisdagen ett överraskande besök i Kämpersvik.

För att berätta om livet i de små samhällena har Bohuslänningens reporter Ulf Blomgren gjort många reportage genom åren. I dag var det Kämpersviks tur att visas upp för läsekretsen. Till sin hjälp hade han fotograf Matilda Spetz. Vi träffades i Gula Garaget där vi över en kopp kaffe blev intervjuade om livet i Kämpersvik och om hur vi ser på framtiden. Till träffen hade jag bjudit in Nils Mattsson , vår kassör, Anette Lehto, odlingsintresserad, Peter Samzelius, entreprenör, Tyrone Andersson, Ejgdetjärnet och kapellmästare i Kämpersviks Ukuleleorkester samt Mange Olsson, rockartist. Innan Reportageteamet kom till oss hade de hunnit intervjua Tore Ek, kräft- och hummerfiskare, Per Jansson, varvsägare och Anna von Elern. konstnär.

Träffen kändes avspänd och trevlig och avspeglade väl det klimat som råder i Kämpersvik och som vi försökte förmedla. Vi startade med att visa Manges Kämpesvikslåt på storbild. Vi berättade om det vardagliga livet och de arrangemang som vi har under året. Vi försökte undvika att prata om de kända personer som bor i Kämpersvik helt eller delvis. Det blev en snabb uppräkning utan vidare kommentarer förutom om Mange som är den enda bofasta kändisen. Han fick också ge en extra filmad intervju med Matilda. Ulf var mycket intresserad och ställde många frågor, mest imponerad var han över vår almanacka som är anpassad till sommargästerna och där året börjar i juli. Nu får vi hoppas att det blir ett bra reportage om vårt älskade Kämpersvik.

Nu kan du åka skridskor på Ejgdetjärnet.

Föreningen Ejgdetjärnet har nu plogat en bana på den 2 dm tjocka isen på tjärnet. Det är bara att spänna på sig skridskorna.

På torsdag hade Killebäck ett avbrott av fibern som drabbade Killebäck och Kvarnestrand.

Tanums kommun förbereder nu en anslutning av avloppsledningen från Fjällbacka. I samband med detta arbete råkade de gräva av fibern som försörjer Killebäck och Kvarnestrand. Fiberföreningen har ett serviceavtal med TEGAB och de skickade snabbt ut två tekniker som svetsad i hop fibern. Lagningen är dock provisorisk och de återkommer senare för en komplett lagning.

Det är fascinerande att se hur liten fibern är, inte större än ett hårstrå och ändå kan den förmedla så mycket information till hög kvalitet.

 

Föreningen Framåt hade på onsdagen den 30 januari ett givande möte med Tanums kommun.

Föreningen Framåt siktar framåt. Som ett led i detta vill vi samarbeta med andra som också har verksamheter i Kämpersvik. Vi har haft ett möte med de nya ägarna av Paradishöjden och Mellumdaben och vi har planerat in ett möte med Christer Magnusson från Kämpersviks Hamn AB. Nu i onsdags var det dags för ett möte med Tanums kommun.

Boksignering i Kämpersvik.

På tisdag morgon satt mannen i den rutiga skjortan vid busshållplatsen, tillika biblioteket, i Kämpersvik och signerade böcker till läsintresserade Kämpersviksbor.

Det var Kämpersviks egna författare Magnus Danielson som signerade sin egen bok "Mannen i den rutiga skjortan". När hemsidan besökte Magnus var han fullt upptagen att signera böcker till Magnus Joelsson och Tove Bengtsson.

Magnus berättar han på lördag den 20:e juli är inbjuden att vara med på bokmässa i Lysekil tillsammans med bland andra Björn Ranelid och Viveca Lärn. Hemsidan önskar Magnus all lycka med sitt författarskap.

Global Kafé i Tanumshede är en mötesplats dit alla är välkomna för att umgås, träna på språket och göra nya bekantskaper.

Global Café är ett samarbete mellan ABF och Svenska kyrkan. Varje tisdag bjuder man in olika gäster till ABFs lokaler i Tanumshede. I kväll den 12 februari var det Anna Salén från kyrkans tur att bjuda in Tyrone Andersson för att prata om barnuppfostran. Tyrone höll tillsammans med Anna en kortare föreläsning där huvudbudskapet var man kan vara sträng och tydlig med sina barn men man får aldrig slå dem. Vidare pratade de om att det är viktigt att ge barnen en trygg bas att stå på genom att berömma dem, bemöta dem positivt och tillbringa mycket tid med dem.

På söndagen var det många som provade isen på Ejgdetjärnet.

Isen på Ejgdetjärnet ligger slät och fin och är åtta cm tjock. Det inbjuder till att prova skridskorna vilket många gjorde i dag i det fina vädret. Två av dessa var Benjamin och Lidun från Luleå. De är vana vid snö och is men uppskattade mycket att åka på snöfri is. De passade också på att träna isdubbsteknik.

Hjärtstartare

Hjärtstartare finns i Gula Garaget, Skredforsvägen 8. (ingång från gården)

Hjärtstartaren är självinstukterande.

Bli medlem i Föreningen Framåt

Årsavgiften betalas varje år från 1:a juni till 31:a maj nästa år, helst före september månad

Minimum 300 kr för familj och 150 kr för enskild medlem

Bankgiro 5565-6417

IBAN: SE5280000835190038012415 Swedsess

Vänligen ange namn, sommaradress samt e-postadress.

Swish: 12 33 38 42 86

Använd QR koden klicka på lilla symbolen uppe i hörnet i Swish appen

Ditt telefonnummer kan vi se och meddelandet  "Medlemsavgift" finns inlagt. 

Skriv belopp. Lägg bara till  namn och adress.

Vill du betala annat än medlemsavgift ange då vad köpet gäller.

Bastu i Kämpersvik

Allmän bastu för medlemmar i Framåt på lördagar

Vi hyr bastun till små sällskap alla dagar utom lördag.

Man kan boka kl 12. 15, 18 eller 21

För medlem 300 kr

Nyckel kan hämtas hos:

Nils Mattsson, Viksvägen 40, 0525-12612 eller 070-5598222

Lars Joelsson, Skredforsvägen 8, 0525-12015 eller 0768-678839 

Betalning via Swish 1233384286 eller bankgiro 5565-6417

Ta med eget vatten att hälla på bastuaggregatet.

OBS häll aldrig på saltvatten.

 

Hyra av tält, bord och stolar

Föreningen har tält, 10 bord och 50 stolar som kan hyras.

300 kr för medlem och 500 kr för icke medlem

Kontakta: Nils Mattsson  070-559 82 22 eller Lars Joelsson 076-867 88 39

Betalning via Swish:12 33 38 42 86

Webbshop för Kämpersvik

Om du vill köpa tröja, mössa eller keps med vår logga, klicka här. Klubbhuset.

Sänk farten

CIMG0114_180x133

Tillåten hastighet är nu 40 km/tim men vi uppmanar alla att hålla högst 30 km/tim i samhället.

Gå med i Föreningen Ejgdetjärnet

100 kr per år

Bankgiro 372-4309

Ange Namn, adress och e-post

Swish 1232468387

Klicka här för att komma in på Ejgdetjärnets Facebooksida.

5 knop från Viksholmen

Samhällsföreningen Framåt Kämpersvik på Face Book

 

Föreningen har en Face Book sida som Elisabeth Carlsson och Anna von Elern ansvarar för

Länken hittar du längst ner på hemsidan

Båtsamverkan

samverkan triangel och grannsamverkan 1

Kontaktpersoner klicka här.

 

Tillsammansodling Framåt Kämpersvik

Facebooksida för oss som tycker om att odla tillsammans med andra.

Kim de Bruin ansvarar för sidan. Klicka på bilden så kommer du dit.

Kämpersvik-Ejgde Fiberförening

Vi har ett fungerande fibernätverk.

Har du frågor eller vill ansluta dig efteråt. Se fiberföreningens hemsida.

Gå in på fiberföreningens hemsida. Klicka här.

eller kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Gästplatser för besökande båtar

 

Kämpersviks Hamn AB har iordningställt 5 båtplatser för sjöfarande gäster som skall besöka boende i Kämpersvik.

Anmälan till Anders Lissåker, 0706-931793

Lämna inga sopor i hamnen.