Artikeln i går berättade inte hela sanningen eller rättare sagt det mesta var påhitt. Det som däremot är sant är att makrillbeståndet i nordöstra Atlanten är sviktade och att man föreslår en nedskärning av fisket. Det känns ju lite oroväckande.  Det som också är sant är att minimåttet är 20 cm.

Vi får hoppas att makrillen kommer snart.

 

Bohuslänningen kom den 8:e februari med den chockartade nyheten att makrillbestånden är hotat i nordöstra Atlanten.  Internationella havsforskningsrådet föreslår därför en nedskärning av makrillfisket med 42 procent. Hemsidan har nu fått veta att Fiskeriverket kommer att införa begränsning av det svenska fisket. För oss husbehovsfiskare gäller from 1:a april att man bara får ta två makrillar per båt och person och fisketur.  Man kommer att ha en förstärkt kontroll att man följer minimåttet på 20 cm.  Enligt Fiskeriverket fanns det förslag på att man också skulle ha en begränsning på romhonor men då insåg man att romhonan redan är död när man upptäcker att det finns i rom i buken

Föreningen Framåt inser nu att denna nya regel kan äventyra höstens hummerfiske. Föreningen har därför planer på att stänga in ett stim med makrillar i badviken i Skredfors. Staffan Knutsson har sparat en av bottentrålarna som vi kommer att spänna över badviken. Förutom att föreningen kan erbjuda Kämpersviks hummerfiskare hummeragn så kan vi också förstärka vår kassa, vilket alltid välkomnas enligt kassör Nils Mattsson. Nils ser också en ny turistattraktion där vi kan erbjuda en simtur med makrillar. Makrillar simmar i stim och är sociala djur liksom vi människor. Föreningen har kontakt med 1:a byrådirektör Bengt McRill på Fiskeriverket och han medelar att vi inte bryter mot några regler när vi stänger in makrillstimmet så länge vi inte matar dem. Han föreslår att vi har en tydlig skylt med texten ”Mata inte fiskarna”.

Saltvatten i Skövde

Saltvatten från Kämpersvik. Foto: YM SEN i 

Bada salt i Skövde i sommar? Jodå, det kommer att gå. I dag fylls Boulognersjön med saltvatten från västkusten.
– En historisk dag, säger saltvattensfantasten Olle de la Mar som ska ta premiärdoppet.

Detta stod att läsa i Skaraborgs Allehanda den 1:april. Att det var just den dagen var nog ingen slump. Vidare skriver man: "Det gäller att få vattnet och dess flora från havet att trivas i inlandet. Vi har använt oss av akvarium när vi laborerat. Vi har klätt akvarierna med sand från Skövde på insidan och fyllt på med saltvatten från många olika orter. Bäst fungerade vattnet i hamnen vid Kämpersvik och därifrån håller vi nu på att lägga en pipeline till Skövde"

Slutligen vill man också ha en måskolloni, också denna från Kämpersvik. 

Om du klickar här kan du läsa hela artikeln

Att kunna simma är livsviktigt därför bör alla gå i simskola någon gång under livet. Tyvärr så är havet ofta kallt och fullt med maneter som gör det svårt att simma. Föreningen Framåt har därför tagit intiativ till att arrangera simskola i Ejgdetjärnet kommande sommar. Simlärare blir gymnastikdirektör Harriet Nordqvist Eriksson.

Ubåt

Ubåten på Teneriffa som väckte Jan-Eriks drömmar.  Foto:Jan-Erik Gustafsson

Vill du uppleva en hissnande resa under vattnet i sommar? Boka resan redan nu.

Jan-Erik Gustafsson är en trogen resenär till Kanarieöarna. I vintras upptäckte han att det låg en gul ubåt utanför hotellt. Jan-Erik har tillbringat många timmar ovanpå sjön men nu fick han en längtan att se hur det ser ut under vattnet. Sagt och gjort, han tog mod till sig och åkte med på en undervattenstur i den gula ubåten. Det blev en stor upplevelse och sedan dess har han tänkt att det vore fint om vi kunde göra något liknade i Kämpersvik. Till sin förvåning upptäckte han att det finns en ubåt i Grebbestad. Jan-Erik tänkte att kan dom i Grebbestad så kan vi och tog kontakt med föreningen Framåts styrelse som ställde sig positiva till att satsa på ubåtsturism.

Nu har vi lyckas chartra en ubåt till sommaren. Den kommer att gå från Långebrygga varje dag med två turer ut till Eriksgrundet under förutsättning att det inte är lågvatten. Vi vill inte att ubåten sätter spår i leran, det kan väcka misstankar om gäster från öst. Premiärturen blir på midsommar. För att vara säker på plats, boka redan nu! För bokning ring ordförande Jan-Erling Ohlson.

OBS!  Säkerheten är rigorös. Skulle navigationsutrustningen gå sönder så följer vi avloppsledningen från Fjällbaka och flyttankarna kommer att vara fyllda med frigolit från Skredfors.

Glad Håkan

En glad ordförande som nu går ytterligare ett steg för bredband på landsbygden.

Kämpersvik-Ejgde fiberförening öppnar nu WiFi för allmänheten i Kämpersvik.

Föreningen har bestämnt att sätta upp fyra hotspots för WiFi i Kämpersvik. Det innebär att du från 1:a april kan du surfa gratis på nätet med 200 megabits om du befinner dig på badplatserna i Skredfors och Killebäck eller på hamnplanen och fotbollplanen.

Fiberföreningens ordförande Håkan Kellgren uppger till hemsidan att föreningen vill starta en kampanj för att få fler att inse hur bra fiberföreningens nät är och att därmed öka antalet medlemmar som vill ansluta sig. Han tillägger att föreningen i sommar också kommer att ha en hotspot för WiFi på Lilla Bratten, detta för att underlätta för barnfamiljer att få med sig spelberoende barn på utflykten.

Föreningen Framåts ordförande Jan-Erling Ohlson tycker att det är ett bra intiativ från fiberföreningen och han hoppas att Kämpersvik nu också får en egen Pokemonshop så vi slipper åka till Grebbestad eller Tanumshede.

Prova gärna, det går att logga in sig med dator, platta eller telefon.

Nätverket heter GuestKampersvik och lösenordet är: lirpalirpa.

aprilapril2015

Så här kommer det att se ut om föreningen får som den vill. Photoshop: Johan Torstensson

På april månads första dag avslöjar nu föreningen Framåt sina framtidsplaner.

Jan-Erling, ordförande i Förening Framåt, blev mycket förvånad och glad när han för ett år sedan hittade ett gammalt gåvobrev. I gåvobrevet framgick det att föreningen äger marken där den gamla dansbanan låg vid Killbäcks badplats.

Föreningen har länge saknad en samlingslokal så det föll sig naturligt att vi skulle bygga en lokal för föreningens aktiviteter. Det stora problemet är dock finansieringen. Med tanke på att tomtpriserna i Kämpersvik har skjutit i höjden så var lösningen enkel. Vi bygger ett höghus där vi kan sälja andelslägenheter. Efter mycket hemlighetsmakeri har föreningen tillsammans med det nybildade bolaget Kämpersvik Höghus AB tagit fram ett förslag som nu skall presenteras för kommunen.

Enda hindret är länsstyrelsen. Förste byrådirektör Rune S.Kämt hävdar att huset ligger i vägen för fåglarnas inflygning till Ejgdetjärnet. Länsstyrelsen har i stället föreslagit att vi bygger huset vid Skredfors badplats. De kommer att ge tillstånd under förutsättning att vi inte drar in vatten.

Bli medlem i Föreningen Framåt

Årsavgiften betalas varje år från 1:a juni till 31:a maj nästa år, helst före september månad

Minimum 300 kr för familj och 150 kr för enskild medlem

Bankgiro 5565-6417

IBAN: SE5280000835190038012415 Swedsess

Vänligen ange namn, sommaradress samt e-postadress.

Swish: 12 33 38 42 86

Använd QR koden klicka på lilla symbolen uppe i hörnet i Swish appen

Ditt telefonnummer kan vi se och meddelandet  "Medlemsavgift" finns inlagt. 

Skriv belopp. Lägg bara till  namn och adress.

Vill du betala annat än medlemsavgift ange då vad köpet gäller.

Båtsamverkan

samverkan triangel och grannsamverkan 1

Kontaktpersoner klicka här.

 

Hyra av tält, bord och stolar

Föreningen har tält, 10 bord och 50 stolar som kan hyras.

300 kr för medlem och 500 kr för icke medlem

Kontakta Åge Nilsén 070-268 73 96

Betalning via Swish:12 33 38 42 86

Hjärtstartare

Hjärtstartare finns i Gula Garaget, Skredforsvägen 8. (ingång från gården)

Hjärtstartaren är självinstukterande.

Information till Föreningen Framåts medlemmar angående den nya europeiska dataskyddsförordningen (GDPR) som blir lag i Sverige den 25:e maj.

Information finns under menyn Om föreningen - Om föreningen Framåt.

5 knop från Viksholmen

Föreningen Ejgdetjärnet

Stöd föreningen Ejgdetjärnet

Medlemsavgift 100 kr

Swish: 123 525 17 07

BG: 372-4309

 

Alltid bastu på lördag

Varje lördag kväll kan du bada bastu.

På andra tider kan ni hyra bastun förutom jul-, nyår-, påsk- och midsommarafton 

För medlem 200 kr

Icke medlem 300 kr

Nyckel kan hämtas hos:

Nils Mattsson, Viksvägen 40, 0525-12612 eller 070-5598222

Lars Joelsson, Skredforsvägen 8, 0525-12015 eller 0768-678839 

Betalning via Swish 1233384286 eller bankgiro 5565-6417

 

Kolla 30 skylten - sänk farten

CIMG0114_180x133

Gästplatser för besökande båtar

Kämpersviks Hamn AB har iordningställt 5 båtplatser för sjöfarande gäster som skall besöka boende i Kämpersvik.

Lämna inga sopor i hamnen.

Kämpersvik-Ejgde Fiberförening

Bredband_fiber_2

Vi har ett fungerande fibernätverk.

Har du frågor eller vill ansluta dig efteråt. Se fiberföreningens hemsida.

Gå in på fiberföreningens hemsida. Klicka här.

eller kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.