Hemsidan dementerar gårdagens nyhet om vindkraftverk på Viksholmen.

Hemsidans nyhet igår om vindkraftverk på Viksholmen kom från en källa som ville vilseleda Kämpersviks befolkning. Gårdagens datum kan ha spelat in. Hemsidan var lite orättvis mot Viksholmen, den är väl värd att besöka. Hemsidan har spårat att bilden på Viksholmen var tagen av Anette Lehto och att Johan Torstensson hade manipulerarat den.

Det som däremot var sant att Tanums kommun satsar stort på vindkraft och är bland de kommuner i Västra Götaland Regionen som har mest Vindkraft. 

För den som är intresserad finns nya planen på Kommunens hemsida och man kan komma med synpunkter fram till den 15:e maj. Informationsmöte på Bullaregården den 27.e april kl 1830

Föreningen Framåt satsar på vindkraft.

Tanum kommun har presenterat en ny plan för utbyggnad av vindkraft i kommunen. Man satsar på fem områden för utbyggnad av storskalig vindkraft. När utbyggnaden är klar kommer vindkraften i Tanums kommun att generera elektricitet motsvarande 35 000 villor, om varje villa förbrukar 20 000 KW. Områdena är planerade i inlandet. I kustzonen där Kämpersvik ligger skall inga stora vindkraftverk byggas men det finns möjlighet att ansöka om bygglov för vindkraftverk som är lägre än 30 meter. Föreningen Framåt ser därför möjlighet att tillsammans med Kämpersviks El AB sätta upp ett vindkraftverk på Viksholmen. Kämpersvik El AB består av miljömedvetna riskkapitalister som är mycket intresserade av projektet. Viksholmen är vald då nästan ingen besöker holmen och störningar av det rörliga friluftslivet blir minimalt. Viksholmen ligger också nära Kämpersvik och det finns stora möjligheter att ha en snabbladdningsstation för el båtarna som kommer att bli allt vanligare. Till slut kommer också Vindkraftverkets topplanterna att vara ett bra och säkert sjömärke för vilsna båtturister.

Redan nu den 1: april kan intresserade ansöka om att få en plats vid snabbladdningstationen om du anmäler dig till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den., först till kvarn.

I USA har försäljning av bunkrar ökat dramatiskt nu under Coronatider. Inspirerade av denna nyhet bestämde Föreningen Framåt att beställa två moduler av bunkrar som garanterat skyddar mot Coronavirus.

Lagom nu på morgonen den 1: april anlände modulerna till hamnplan på Killebäck. De färdiga att användas direkt som de står. Föreningen har sedan för avsikt att gräva ner dem med tanke på risken att Coronaviruset kommer i en andra våg. Däremellan kan den användas för dem som vill ha lite avskildhet.

I modulerna finns både toalett och ugn. Föreningen var framsynt och köpte in ett lager toalettpapper innan hyllorna blev tomma. Vi uppmanar dock alla att vara sparsamma med pappret. Vi uppmanar alla att också att beställa en dagstidning som förutom att användas vid behov också kan vara bra för att hålla sig uppdaterad.

Affärshyllorna där jästen brukar finnas gapar nu helt tomma. Vi lyckades i sista stund köpa ett paket jäst. Det borde räcka till många bak annars är ett alternat att baka surdegsbröd vilket det borde finnas gott om tid för.

För att hålla kontakt med barn och barnbarn via Skype har Fiberföreningen lovat att dra in fiber i modulerna vilket kommer att underlätta vistelsen där.

Modulerna är främst avsedda för de som är 70 +. I dag den 1:a april kl 12 har vi en första visning och då kan man skriva upp sig om man vill använda skyddet.

 

Föreningen Framåt i Kämpersvik

Skärgården kan bara upplevas på riktigt.

Webbkameran på St Bratten var ditsatt av Johan Torstensson med hjälp av Photoshop.

En person som meddelade hemsidan sin glädje att han fått sjöutsikt blir nog besviken liksom alla som sitter hemma i karantän. Vi hoppas att allt blir normalt igen och att vi åter kan röra oss fritt över gränsen.

Artikeln i går berättade inte hela sanningen eller rättare sagt det mesta var påhitt. Det som däremot är sant är att makrillbeståndet i nordöstra Atlanten är sviktade och att man föreslår en nedskärning av fisket. Det känns ju lite oroväckande.  Det som också är sant är att minimåttet är 20 cm.

Vi får hoppas att makrillen kommer snart.

 

Föreningen Framåt satsar på våra norska grannar

Covid-19 har stängt gränsen mellan Norge och Sverige. Normalt är det fullt av norska båtar i vår skärgård men förra sommaren var det tomt. Det lär bli samma i år. Föreningen Framåt har därför tillsammans med Kämpersvik-Ejgde fiberförening tagit intiativ till att sätta upp en webbkamera på Stora Bratten. Det ger en unik möjlighet att i dessa digitala tider besöka våra öar även om man sitter i karantän. Webbkameran kan också vara bra för oss lokala om man vill se om det är ledigt på stranden eller lugna oroliga anhöriga som är kvar hemma. Webbkameran får ström från solpanelen på torrdasset och börjar sända den 1a april

Kapten Odd Vilse på norska kustbevakningen,  liksom vår egen kustbevakning, välkomnar vårt intiativ då det underlättar att hitta vilsna båtägare.

Inloggning: webbkameran St Bratten.com

lösenord: lipra lipra

Bohuslänningen kom den 8:e februari med den chockartade nyheten att makrillbestånden är hotat i nordöstra Atlanten.  Internationella havsforskningsrådet föreslår därför en nedskärning av makrillfisket med 42 procent. Hemsidan har nu fått veta att Fiskeriverket kommer att införa begränsning av det svenska fisket. För oss husbehovsfiskare gäller from 1:a april att man bara får ta två makrillar per båt och person och fisketur.  Man kommer att ha en förstärkt kontroll att man följer minimåttet på 20 cm.  Enligt Fiskeriverket fanns det förslag på att man också skulle ha en begränsning på romhonor men då insåg man att romhonan redan är död när man upptäcker att det finns i rom i buken

Föreningen Framåt inser nu att denna nya regel kan äventyra höstens hummerfiske. Föreningen har därför planer på att stänga in ett stim med makrillar i badviken i Skredfors. Staffan Knutsson har sparat en av bottentrålarna som vi kommer att spänna över badviken. Förutom att föreningen kan erbjuda Kämpersviks hummerfiskare hummeragn så kan vi också förstärka vår kassa, vilket alltid välkomnas enligt kassör Nils Mattsson. Nils ser också en ny turistattraktion där vi kan erbjuda en simtur med makrillar. Makrillar simmar i stim och är sociala djur liksom vi människor. Föreningen har kontakt med 1:a byrådirektör Bengt McRill på Fiskeriverket och han medelar att vi inte bryter mot några regler när vi stänger in makrillstimmet så länge vi inte matar dem. Han föreslår att vi har en tydlig skylt med texten ”Mata inte fiskarna”.

Nej, vi har inga bunkrar for Coronavirus. Dessa är för länge sedan nedgrävda vid Killebäck och används som pumpstation. Det är dock sant är att efterfrågan på bunkrar har ökat kraftigt i USA och att vi hamstrar toalettpapper och jäst.

Det bästa sättet att skydda sig om man är 70+ är att stanna hemma och inte träffa barn och barnbarn.  För de som är yngre är det viktigt att stanna hemma om man är sjuk och inte alls hälsa på sina äldre släktingar. Det är bra att många i dag har tillgång till bredbandsuppkoppling så att man kan Skypa i stället. Att ta en promenad i det fria är stärkande och bra. Om du går runt Ejgdetjärnet  kan du se fina vårtecken som man blir glad av och som ger hopp om framtiden.

Det finns en bra Face Book sida "din granne i tanum och strömstads kommun" där man be om hjälp samt erbjuda sig att hjälpa andra. Sidan startades av Ida Östholm och man kan nå henne på 072 717 66 32 eller mejla till Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om man skall handla säkert så finns det affärer som håller uppe extra på morgonen för de som är lite äldre.

 

Hjärtstartare

Hjärtstartare finns i Gula Garaget, Skredforsvägen 8. (ingång från gården)

Hjärtstartaren är självinstukterande.

Bli medlem i Föreningen Framåt

Årsavgiften betalas varje år från 1:a juni till 31:a maj nästa år, helst före september månad

Minimum 300 kr för familj och 150 kr för enskild medlem

Bankgiro 5565-6417

IBAN: SE5280000835190038012415 Swedsess

Vänligen ange namn, sommaradress samt e-postadress.

Swish: 12 33 38 42 86

Använd QR koden klicka på lilla symbolen uppe i hörnet i Swish appen

Ditt telefonnummer kan vi se och meddelandet  "Medlemsavgift" finns inlagt. 

Skriv belopp. Lägg bara till  namn och adress.

Vill du betala annat än medlemsavgift ange då vad köpet gäller.

Bastu i Kämpersvik

Allmän bastu för medlemmar i Framåt på lördagar

Vi hyr bastun till små sällskap alla dagar utom lördag.

Man kan boka kl 12. 15, 18 eller 21

För medlem 300 kr

Nyckel kan hämtas hos:

Nils Mattsson, Viksvägen 40, 0525-12612 eller 070-5598222

Lars Joelsson, Skredforsvägen 8, 0525-12015 eller 0768-678839 

Betalning via Swish 1233384286 eller bankgiro 5565-6417

Ta med eget vatten att hälla på bastuaggregatet.

OBS häll aldrig på saltvatten.

 

Hyra av tält, bord och stolar

Föreningen har tält, 10 bord och 50 stolar som kan hyras.

300 kr för medlem och 500 kr för icke medlem

Kontakta: Nils Mattsson  070-559 82 22 eller Lars Joelsson 076-867 88 39

Betalning via Swish:12 33 38 42 86

Webbshop för Kämpersvik

Om du vill köpa tröja, mössa eller keps med vår logga, klicka här. Klubbhuset.

Sänk farten

CIMG0114_180x133

Tillåten hastighet är nu 40 km/tim men vi uppmanar alla att hålla högst 30 km/tim i samhället.

Gå med i Föreningen Ejgdetjärnet

100 kr per år

Bankgiro 372-4309

Ange Namn, adress och e-post

Swish 1232468387

Klicka här för att komma in på Ejgdetjärnets Facebooksida.

5 knop från Viksholmen

Samhällsföreningen Framåt Kämpersvik på Face Book

 

Föreningen har en Face Book sida som Elisabeth Carlsson och Anna von Elern ansvarar för

Länken hittar du längst ner på hemsidan

Båtsamverkan

samverkan triangel och grannsamverkan 1

Kontaktpersoner klicka här.

 

Tillsammansodling Framåt Kämpersvik

Facebooksida för oss som tycker om att odla tillsammans med andra.

Kim de Bruin ansvarar för sidan. Klicka på bilden så kommer du dit.

Kämpersvik-Ejgde Fiberförening

Vi har ett fungerande fibernätverk.

Har du frågor eller vill ansluta dig efteråt. Se fiberföreningens hemsida.

Gå in på fiberföreningens hemsida. Klicka här.

eller kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Gästplatser för besökande båtar

 

Kämpersviks Hamn AB har iordningställt 5 båtplatser för sjöfarande gäster som skall besöka boende i Kämpersvik.

Anmälan till Anders Lissåker, 0706-931793

Lämna inga sopor i hamnen.