Just nu är det hög tid för försådd av växter. Frön från många ett-åriga blommor måste snabbt i krukor för att hinna blomma under sommaren.

Jag har redan sått bl.a lejongap, petunia och tagetes, som kommit upp fint och som jag skolat om. Fina sommarblommor som bör försås är till exempel zinnia, rosenskära, Doroteablomma och luktärt. Man kan ha dem i krukor eller i rabatter. Jag har också försått luktreseda, en gammal oansenlig sommarblomma, som doftar otroligt gott. Jag ska ha den på altanen just av den anledningen. Den för mig tillbaka till mina barndoms somrar. Heliotrop är också en väldoftande sommarblomma (egentligen flerårig men inte härdig och kanske lite sent att så nu). Inte så höga solrosor kan också sås nu. De som blir 2 meter kan bli ohanterliga innan det är dags att plantera ut dem. Ringblommor tycker jag är ett måste men den kan direktsås i landet. Hos mig så självsår sig dessa överallt i trädgården men det är bara trevligt. Sömtuta, krasse, vallmo, blomsterlin, sommarklätt etc kan direktsås.

Mina busktomater har blivit stora och börjar blomma. Höga tomater, som skall tjuvas, sådde jag för någon vecka sedan och är inte mer än ca en dm. Det går att så nu om man ställer dem ljust så att de sätter fart. Man kan inte sätta ut plantorna förrän i början av juni när risken för frosten är över så det är ännu lite tid. Mina paprikor och chiliplantor är höga, fina och blommar. Jag har också försått svart-, grön- och spetskål. När det gäller kål så är det en kamp mot sniglar och kålfjärilens larver under sommaren och på hösten harar och rådjur. Jag ger dock inte upp. Pak choi älskas av den spanska skogssnigeln och den blev helt uppäten förra året. Den sätter jag inte ut i landet igen.

Nu ska jag så olika sorter av gurka. Där måste man ha tålamod och inte ta ut dem förrän det är varmt ute annars dör plantan. Om man vill förså squash så kan man göra detta några veckor innan man skall plantera ut dem i landet. Det blir ofta trångt på fönsterbrädor så vänta gärna någon vecka. Potatisen ska förgros och beräkna då ca 6 veckor före utplantering. Jag sätter potatisen på en bricka med lite planteringsjord under och håller det hela lätt fuktigt. Vill man ha tidig potatis kan man prova sätta i en stor kruka/hink och täcka med fiberväv för att de inte ska frysa om det blir kalla nätter.

Tulpaner, scilla, kejsarkrona, lungört blommar för fullt. Prydnadskörsbärsträdet har också börjat blomma. Tidiga rhododendron har knoppar som är på väg att slå ut. De kalla nätterna gör att blomningen håller i sig lite längre. Våren är den bästa säsongen med så många möjligheter både att så, plantera och man har hela sommaren framför sig. Njut av allt som är på gång i trädgården!  Våren är som veckans fredag.

Anette Lehto

Fritidsodlare

Trädgårdstips 6 - Nåt att se framåt i Coronatider

Vänster uppe: Lungört . Vänster nere: Doroteablomma. Höger: Blå vitsippa.

Foto: Anette Lehto

Nytt trädgårdstips från Anette inför en ny säsong. 

I somras kunde vi glädjas åt våra fina nyplanteringar på hamnplanen och fotbollsplanen.

Anette ger nu tips för den egna trådgården, det gäller att börja planera nu.

Frökatalogerna har nu kommit ut. Jag brukar beställa från bl.a. Impecta, som har ett stort utbud av annorlunda växter och Runåbergsfröer framför allt för deras stora utbud av ekologiska grönsaksfröer. Min planering är inte alltid så bra då det ofta blir för många frösorter som jag absolut måste prova. Det gäller att få plats på fönsterbrädor och under växtlampor. Blir det plantor över kan man alltid ge bort till vänner.

Kryddväxter kan man så nu om man har extraljus. Jag har några speciallampor för detta men använder även små billiga LED-lampor från IKEA (typ skrivbordslampa). Basilika och andra kryddor, som man köper i affären, kan man plantera om i lite större krukor och då har man en bra start. Jag är också förtjust i citron- och vanilj-basilika för ...

Äpple-1

Trevlig gest, värd att ta efter  Foto:Magnus Joelsson

Fruktträden dignar av goda äpplen och päron.

På väg till fotbollsplanen med barnbarnen passerade vi denna inbjudande skylt hos Gran Danielson. Nu när trädgårdarna är fulla av frukt så är detta intiativ värt att efter. 

Äpplena var mycket goda. Tack så mycket.

Reporter från Veckovis besökte i dag Anette för att göra ett reportage om hennes trädgård.

Det var Josefin Bergman, sommarreporter från Veckovis som var nyfiken på Anette Lehtos trädgård i Kämpersvik. Innan besöket hade hon läst Anettes trädgårdstips på denna hemsida, vilket nästan 6000 andra personer också har gjort.

Josefin har studerat Media och Kommunikation på Karlstads Universitet och har just tagit sin examen. Josefin berättar att hon hade sin praktiktermin på Veckovis och Tanums sparbank och att hon nu sommarjobbar på Veckovis. Till hösten börjar hon sitt nya arbete som webbmaster på Tanums Sparbank.

Josefin är från Hunnebostand och har nu flyttat tillbaka dit efter studierna i Karlstad.

Blommor vid hamnplan-1

Blommor vid hamnplanen. Rosenskära, stormhatt, bolltistel, aster, rölika, praktrölika (gula blomman), tagetes samt överblommad daggsalvia.

Jens Munk-1Louise Bugnet-1Martin Frobischer-1

 Jens Munk                                      Louise Bugnet                                  Martin Frobisher   Foto Anette Lehto

Nyplaneringar på hamnplanen. 

På försommaren så kom planteringslusten och vi inköpte 17 nya rosenbuskar. Nils och Lars grävde i den hårda jorden på hamnplan och Eva och jag planterade. Vi har valt tåliga rosor som inte kräver allt för mycket skötsel. Runt den stora stenen har vi planterat fem Martin Frobisher och fem Agnes (halmgul färg), kanadensiska Rugosa-rosor. Intill postlådorna har vi planterat fem Jens Munk, även kanadensisk Rugosa-ros. Där finns sedan tidigare två Ritausma, lettisk Rugosa-ros och en Daggros. Den mycket tåliga och fina kanadensiska rosen Louise Bugnet blommar hela sommaren som en häck kring inre viken. Där finns även några Ritausma och en Therese Bugnet. Mellan anslagstavlorna finns nu en röd enkel ros, Kordes Robusta, som kommer att ge lite färgprakt. Intill komposten har vi sedan tidigare två rosenkvitten, som tål både salt och vind. Intill dessa finns nu även en Mme Boll, som jag hoppas kommer att klara det tuffa klimatet. Det är inte bara vind och saltvatten som är ett problem utan vatten-sorken härjar och äter rötterna underifrån. Vi ska försöka med sorkskrämma och andra störande metoder. Skam den som ger sig! Hösten närmar sig och växterna går till vila. Vi får ta nya krafttag nästa vår med nya växter.  

Anette Lehto

Det är dags att tänka på 2019 års odlingssäsong.

Dagarna blir allt ljusare och då kommer längtan efter odling och trädgårdsarbete. Frökatalogerna har kommit och trädgårdsaffärer har även fått in fröpåsar. Det gäller att planera vettigt. Själv köper jag ofta för mycket fröer och har svårt att få plats med allt jag försått. Samtidigt kan jag i maj/juni känna att jag missat att förså något som jag gärna vill ha i trädgården och som det nu är försent för att så denna säsong. Det gäller att planera och att skriva ner vad man vill ha och vad man sått tidigare som gett ett lyckat resultat. I ivern att komma igång glömmer jag ofta bort detta!

Snigelfälla öppen Snigelfälla stängd

Nu startar årets snigeljakt. 

Man lägger snigelgift på ett fat. Lägger 4 stenar eller träbitar vid sidan om fatet så att snigeln kan krypa under - 1 cm eller 2.

Ovanpå stenarna läggs en kruka opp och nedpå och som är tät i botten. Sedan är det bara att vänta någon vecka.

Då har sniglarna ätit upp giftpillerna och gått – ner i ett dike och dött ? Nästa snigel äter upp den döde och dör själv.

Effektivt ??? Jag satte ut 4 fällor på min tomt för 2 veckor sedan, har fyllt på nytt gift 2 gånger och har inte sett en snigel  ännu på tomten.

När sniglarna kommer kompletterar jag med snigelfällor på vatten, jäst och socker ( enligt Anette ). (Se hemsidans Trädgårdstips)

Jan-Erik Gustafsson 

Gör som Jan-Erik skriv till hemsidan om dina trädgårdstips

 

 

 

Anettes trädgårdstips 3 - förodla

Anettes trädgårdstips 3 - förodla

Nu är det dags att förodla växter som tar lång tid på sig att gro och växa.

I januari/februari kan man börja förodla örter som basilika, timjan, koriander och persilja. Jag sår även en del perenner som tar lång tid på sig att gro och växa sig så stora att de kan planteras ut på försommaren när frostrisken är över. I år blir det bl.a. rosa Orientalisk jättevallmo, Axnepeta, Kantnepeta, Pastellakleja. Vissa perenner (fleråriga) är inte härdiga och vi odlar dem som sommarblommor och då måste de hinna bli så stora att de blommar redan första året, t ex Heliotrop, Klockranka, Jätteverbena. Chili, paprika, aubergin, kronärtskocka tar lång tid att växa sig tillräckligt stor under växtsäsongen och måste förodlas tidigt. Tagetes kan direktsås i odlingsbänkar men det är trevligt att förodla tidigt och ha dem i krukor på fönsterbrädan.

Fröna gror i rumsvärmen men därefter är det bra om man kan ha växterna lite kallare så att de inte blir för gängliga. Vid tidig sådd behöver man ha ett extraljus. Det finns speciella lampor för detta men man kan även ha en fönsterlampa med LED-ljus som man placerar strax ovan växterna. Jag har försökt med vintersådd (utomhus i genomskinliga lådor) av vissa växter och har lyckats sisådär.

Vissa frön av perenner måste väckas med "stratifiering" dvs en köldperiod. Just nu har jag sått Blå bergvallmo, en grön akleja som heter Chocolate soldier och Ramslök som jag satt i en kall garderob med fönster. Dessa krukor kan jag "glömma bort" i en-två månader (endast kolla att de inte är för torra). Det är bara att hoppas att något kommer upp. Gör det det så är det som att vinna på lotteri! Det är alltid roligt att prova att så något nytt och som inte finns att köpa som färdiga plantor. Det är fantastiskt att allt i den blivande plantan finns inprogrammerat i ett litet frö. Det är bara att sätta igång!

Anette Lehto

Anette vattnar-2

Anette pysslar om sin försådd

Våren är här och växterna är i startgroparna.

Krokus och snödroppe har blommat över och nu lyser påskliljorna gula i rabatterna. Tulpanerna är på gång och snart blommar även de. Jag har under sista åren köpt många kejsarkronor (rea på hösten) som jag planterat runt om i rabatterna och framför allt där jag har tulpaner. De luktat speciellt, kanske inte helt angenämt. Rådjur, sork och harar tycker inte om dem och då kan tulpanerna också klara sig från att bli uppätna. Blodmjöl kan även vara bra för att undvika detta. Liljebaggar tycker däremot om kejsarkronor och då måste man kontrollera växterna ofta och knipsa bort dessa. Inomhus växter tomatplantorna och är decimeterhöga. Om man inte har hunnit med sådden så kan man köpa plantor. Det är dock större utbud av frösorter. Har även försått gurka, svartkål, purjolök, rotselleri, minimajs samt olika sommarväxter bl. a solrosor.  En del av dessa ska jag plantera ut på hamnplan. Ca 6 veckor innan man ska sätta ut potatisen (oftast i början av juni) så kan man starta med att förgro, så nu är det är dags! Jag sätter lite jord i större plastförpackningar och lägga potatis på jorden, som hålls lite fuktig. Om man vill få riktigt tidig potatis så sätter man potatisen i en gammal mjölkförpackning med lite mer jord.  När det är varmare ute och ingen risk för nattfrost planterar man över i större hink som man kan ha mot en varm husvägg och gärna en fiberduk som skydd. Snart är det dags att förså squash och pumpa. Det är bra att man planterar ut lite större plantor då den är en favorit för mördarsnigeln. Små plantor kan bi helt uppätna. Trots att man får kämpa mot skadedjur, ohyra och andra växtsjukdomar så är det fantastiskt när det växer!

Hjärtstartare

Hjärtstartare finns i Gula Garaget, Skredforsvägen 8. (ingång från gården)

Hjärtstartaren är självinstukterande.

Bli medlem i Föreningen Framåt

Årsavgiften betalas varje år från 1:a juni till 31:a maj nästa år, helst före september månad

Minimum 300 kr för familj och 150 kr för enskild medlem

Bankgiro 5565-6417

IBAN: SE5280000835190038012415 Swedsess

Vänligen ange namn, sommaradress samt e-postadress.

Swish: 12 33 38 42 86

Använd QR koden klicka på lilla symbolen uppe i hörnet i Swish appen

Ditt telefonnummer kan vi se och meddelandet  "Medlemsavgift" finns inlagt. 

Skriv belopp. Lägg bara till  namn och adress.

Vill du betala annat än medlemsavgift ange då vad köpet gäller.

Bastu i Kämpersvik

Allmän bastu för medlemmar i Framåt på lördagar

Vi hyr bastun till små sällskap alla dagar utom lördag.

Man kan boka kl 12. 15, 18 eller 21

För medlem 300 kr

Nyckel kan hämtas hos:

Nils Mattsson, Viksvägen 40, 0525-12612 eller 070-5598222

Lars Joelsson, Skredforsvägen 8, 0525-12015 eller 0768-678839 

Betalning via Swish 1233384286 eller bankgiro 5565-6417

Ta med eget vatten att hälla på bastuaggregatet.

OBS häll aldrig på saltvatten.

 

Hyra av tält, bord och stolar

Föreningen har tält, 10 bord och 50 stolar som kan hyras.

300 kr för medlem och 500 kr för icke medlem

Kontakta: Nils Mattsson  070-559 82 22 eller Lars Joelsson 076-867 88 39

Betalning via Swish:12 33 38 42 86

Webbshop för Kämpersvik

Om du vill köpa tröja, mössa eller keps med vår logga, klicka här. Klubbhuset.

Sänk farten

CIMG0114_180x133

Tillåten hastighet är nu 40 km/tim men vi uppmanar alla att hålla högst 30 km/tim i samhället.

Gå med i Föreningen Ejgdetjärnet

100 kr per år

Bankgiro 372-4309

Ange Namn, adress och e-post

Swish 1232468387

Klicka här för att komma in på Ejgdetjärnets Facebooksida.

5 knop från Viksholmen

Samhällsföreningen Framåt Kämpersvik på Face Book

 

Föreningen har en Face Book sida som Elisabeth Carlsson och Anna von Elern ansvarar för

Länken hittar du längst ner på hemsidan

Båtsamverkan

samverkan triangel och grannsamverkan 1

Kontaktpersoner klicka här.

 

Tillsammansodling Framåt Kämpersvik

Facebooksida för oss som tycker om att odla tillsammans med andra.

Kim de Bruin ansvarar för sidan. Klicka på bilden så kommer du dit.

Kämpersvik-Ejgde Fiberförening

Vi har ett fungerande fibernätverk.

Har du frågor eller vill ansluta dig efteråt. Se fiberföreningens hemsida.

Gå in på fiberföreningens hemsida. Klicka här.

eller kontakta oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Gästplatser för besökande båtar

 

Kämpersviks Hamn AB har iordningställt 5 båtplatser för sjöfarande gäster som skall besöka boende i Kämpersvik.

Anmälan till Anders Lissåker, 0706-931793

Lämna inga sopor i hamnen.